A digitalizáció jelen fokán már szervezetek létét vagy nem létét határozhatja meg, hogy a rendelkezésére álló informatika megfelelő támogatást nyújt-e számukra. Ennek tudatában mindenki igyekszik a lehető legjobb informatikát beszerezni, kifejleszteni és üzemeltetni. Mi a garanciája annak, hogy ez a befejtetés megtérül és valóban azt kapjuk a pénzünkért, amire szükségünk van. Itt jegyeznénk meg, hogy helytelen az a feltételezés, miszerint az üzlet mondja meg az informatikának, hogy mit szállítson. Ez helyesen úgy hangzik, hogy az üzlet elmondja, hogy dolgozik, mit csinál. Az informatika pedig erre javasol egy megoldást, amire szükség van az adott helyzetben. A közös megértés egyik alappillére az a napi folyamat, amely közös nyelvként szolgál és lehetővé teszi az egyértelmű kommunikációt.

Ennek rögzítésére szabványok állnak rendelkezésre, amelyek biztosítják a teljes körű kifejezhetőséget. A Business Process Model and Notation (BPMN – https://www.bpmn.org/) egy ilyen szabvány, amelyhez széles körben elérhető eszköz támogatás. Mind a folyamat rajzolásához, mind pedig a futtatáshoz több nyílt forráskódú és kereskedelmi termék érhető el.

Ahhoz, hogy az IT mindenki számára elérhető legyen kell egy közös nyelv. A folyamatok megfelelő szaktudással és eszközkészlettel ezt képesek biztosítani. Szükséges hozzá a megfelelő tudás és eszközkészlet. Ennek birtokában a szoftver megoldások kialakításának és leszállításának kulcsa van a kezünkben.